Bijen- & insectenhotel

KUUK wil graag bijdragen aan een mooiere wereld en heeft daarom een bijen- en insectenhotel cadeau gedaan aan Beverwijk. Deze staat in de speeltuin in het centrum van Beverwijk. Super goed, want bijen en insecten zijn ontzettend nuttig voor de natuur. Zonder hen zouden allerlei gewassen niet kunnen bestaan.

Wilde, solitaire bijen

In het bijen- en insectenhotel in de speeltuin leven alleen wilde, solitaire bijen. Je kunt de bijen rustig bekijken maar raak het bijen- en insectenhotel liever niet aan. De bijen steken niet, maar willen liever wel rust gelaten worden.

Leggen van eitjes

In het voorjaar zijn bijen druk met het leggen van eitjes. Ze vinden dan een plekje in het insectenhotel. Bijen leggen meerdere eitjes dus je ziet ze dan ook vaak heen en weer vliegen.

Bijenbroodje

Tussen elk ei leggen de bijen een 'bijenbroodje'. Dat is een soort balletje van nectar en stuifmeel. Wanneer de eitjes uitkomen dient dit als voedsel voor de larven. De larven groeien uit in het bijenhotel en ontwikkelen zich daarna tot pop in een cocon.

Op zoek naar bloemen

In het voorjaar wordt het warmer en weten de bijen dat de bloemen gaan bloeien. De bloemen hebben ze nodig om voedsel te verzamelen. Volgroeide bijen gaan op zoek naar bloemen om van de nectar te snoepen. Daarna zoeken ze een partner om mee te paren. De nieuwe eitjes leggen ze vervolgens weer in een insectenhotel. Zo begint alles weer opnieuw. En het mooiste is, nu kun jij dit van dichtbij bekijken!

Insecten dragen bij aan biodiversiteit

Niet alleen bijen maar ook andere insecten weten hun weg te vinden in het hotel, zoals vlinders, lieveheersbeestjes, gaasvliegen en graafwespen. Deze insecten zorgen voor een bloeiende omgeving. Zo zorgen lieveheersbeestjes en gaasvliegen ervoor dat de omgeving schoon blijft door bladluizen en wolluizen op te eten. Op deze manier kunnen bloemen rustig bloeien en dragen de insecten bij aan de biodiversiteit.