Muziekfort

Fort aan den Sint Aagtendijk

Beverwijk heeft Unesco Werelderfgoed binnen de gemeentegrenzen. De Nederlandse Werelderfgoederen zeggen iets over Nederland en onze plek in de wereld. Direct naast de A9 vind je het fort aan den Sint Aagtendijk in Beverwijk, ook wel het Muziekfort genoemd.

Het Fort aan den Sint Aagtendijk is een Provinciaal monument wat deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam vertelt het bijzondere verhaal van de verdediging van ons land met water als bondgenoot. Uniek aan het fort aan den Sint Aagtendijk is de in beton uitgevoerde frontcaponnière: een middenvoor aan de fortwal gelegen uitbouw, aan weerszijden voorzien van schietgaten voor het geven van zijwaarts gericht vuur.

Heden ten dage is dit landschap vol ingenieuze waterwerken uitgegroeid tot een bijzonder natuurgebied en hebben vele forten een nieuwe bestemming gekregen. In dit prachtige, karakteristieke fort zijn tal van mogelijkheden gecreëerd. Het is naast een oefenruimtecomplex/centrum voor muziek in de ruimste zin van het woord ook een plek waar natuur, cultuur, historie, educatie en mensen samen komen. Denk bijvoorbeeld aan; rondleidingen, muziekevenementen op het prachtige buitenpodium of knus binnen in huiskamersferen, exposities, feesten en bruiloften, maar het is ook een plek voor ontspanning en rust.

Auto’s razen voorbij op de A9. Vliegtuigen vliegen met regelmaat over het fort, maar In het gebied aan de keelzijde, weg van de snelweg, keer je terug naar de natuur. Drukte en stilte, roerig en kalm, snel en langzaam, de zo kenmerkende tegenstellingen zijn hier volop aanwezig. Hier ervaar je nog de rust en de schoonheid van de prachtige ongerepte natuur, bijvoorbeeld tussen de Ouessantschapen op het eiland.

Geniet van een lekkere kop koffie op het terras. Neem een kijkje in het fort en maak een rondje over het eiland. Er lopen verschillende wandel-en fietsroutes langs het fort zoals de Fortenroute Aagtendijk en Langs Forten en Liniedijken. Heerlijk rustig door het mooie polderlandschap.
Het fort is te bezoeken op afspraak en tijdens open zondagen en evenementen.

Muziekfort
Fort aan den Sint Aagtendijk
Vuurlinie 1
1948 PX Beverwijk
0648589446
muziekfort@outlook.com

Website: www.muziekfort.nl
Instagram: https://www.instagram.com/muziekfort/
Facebook: https://www.facebook.com/muziekfort/